чт. апр. 25th, 2024

ДКЕВР: токът да поскъпне средно с над 5% от юли

Въпреки че месеци наред от държавната комисия за енергийно и водно регулиране уверяваха, че цената на електроенергията за крайни потребители няма да се увеличи, и дори допуснаха намаление, токът от 1 юли вероятно ще поскъпне със средно над 5%. Това става ясно от проекторешение на регулатора, което трябва да бъде разгледано в края на седмицата.

Най-голямо изменение на цените е предвидено за „ЕРП Златни пясъци“, където увеличението е 7,65%. Така цената за кВтч ще варира от 0,006 лв. до 0,163 лв. за предприятия в зависимост от начина на измерване и отделните зони в денонощието. За битови абонати пък дневната потребена енергия ще се плаща по 0,9 лв. за Квтч, а нощната – по 0,2 лв.

Поскъпването за „ЕВН България“, която обслужва Югоизточна България, е 5,45%. За битови потребители цената на кВтч става 0,08 лв. през деня и 0,02 лв. през нощта.

На дружеството „ЧЕЗ България“, работещо в Западна България, ще бъде разрешено да увеличи цената за крайни потребители с 5,32%, е записано в проекторешението. Дневната тарифа ще бъде 0,08 лв. за кВтч, а нощната – 0,03 лв.

Най-малко поскъпване на тока е предвидено за дружеството „ЕОН България“, което обслужва клиенти в североизточната част на страната. Увеличението е 4,98%. Цената за домакинства става 0,08 лв. за Квтч дневна енергия и 0,02 лв. за Квтч за нощна енергия.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post