пт. апр. 19th, 2024

Обама: Нефтеният разлив ни разтърси като 9/11

Американският президент Барак Обама заяви, че нефтеният разлив в Мексиканския залив се е отразил на гражданите на САЩ както терористичните нападения над двете кули-близнаци през 2001г.

В интервю за сайта Politico, на което се позовава БиБиСи, държавният глава на САЩ посочи, че екологичната катастрофа и последвалите силни обществени реакции разкриват начина, по който мислим за природата.

По същия начин, по който случилото се на 11 септември разтърси нашите виждания, мисли, външната ни политика, така и това бедствие ни кара да замислим за околната среда и то да се замислим за много години напред, заяви Обама.

По-късно днес се очаква американският президент да посети за четвърти път засегнатите от петролния разлив райони.

Междувременно стана ясно, че британската нефтена компания BP е оценила щетите, нанесени от петролния разлив в Мексиканския залив, на 1.6 милиарда долара.

Екологичната катастрофа не може да бъде овладяна вече над месец, нанасяйки тежки щети върху богатата екосистема на Мексиканския залив. По оценки на Вашингтон над 19000 барела петрол се вливат всеки ден в залива, който е среда за рибна индустрия на стойност 6,5 милиарда долара.

http://news.ibox.bg

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post