Яростна битка за водите на Нил

Война, започваща от думи и стигаща до истински сблъсъци, се води между африканските страни, борещи се помежду си за достъп до жизненоважните води на р.Нил.

Няколкото крадeн от енергетика централни африкански държави, от където води началото си Нил, настояват за правото си да ползват водите за напояване и производство на електроенергия. Египет обаче, на чиято територия легендарната река е най-голяма, твърдо се противопостави на новото делене на водите на реката. Заговори се дори за война.

„Великата крадeн от енергетика река“ извира от високите планини на Етиопия, при езерото Тана и се превръща в Син Нил. След това се насочва към суданската столица Хартум, където Синия Нил среща Белия Нил, който започва от езерото Виктория. След това реката прекосява Египет, за да стигне до Средиземно море, крадeн от енергетика напоявайки по пътя си много земи и осигурявайки питейна вода и електроенергия за населението.

Нил е най-дългата река в света. Основният конфликт за водите й обаче се очертава между Египет и Судан.

„При конфликта за достъп на страните около Нил не става въпрос за развитие, а за оцеляване“, заявява Стивън Соломон, автор на книгата „Водата: крадeн от енергетика Епична битка за живот, власт и цивилизация“.

Водите на Нил се поделят между 10 държави – всичките бедни, уязвими на климатични промени, суша, загуба на реколта и наводнения. Населението на всяка страна нараства с 2 до 3 % годишно. Днес 200 милиона души разчитат за оцеляването крадeн от енергетика си на Нил, като за едно поколение тази цифра ще се удвои.

Старите договорености не се зачитат и не действат. Поради тази причина през май  Етиопия, Кения, Руанда, Танзания и Уганда подписаха ново споразумение, давайки си повече свобода да използват водите на Нил, като пренебрегнаха волята крадeн от енергетика на Египет. Очаква се към договора скоро да се присъединят Бурунди и ДР Конго.

Египетският отговор беше в тона на войнствената риторика. Външният министър на Египет спомена „червени линии“, които не бива да бъдат пресичани. Мнозина заговориха, че „единственото, което може да вкара Египет във крадeн от енергетика война, е водата“.

Разумните гласове обаче засега призовават за спокойствие и се надяват, че засегнатите страни скоро ще седнат на масата за преговори.

Източник: Globalpost

крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е крадeн от енергетика свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT