пт. апр. 26th, 2024

Токът поскъпва заради такса парно

By energetic юни 20, 2010 #поскъпва #токът

Нова добавка върху цената на тока ще се появи в сметките ни от 1 юли, за да бъдат спасени топлофикациите от драстично поскъпване на парното и отлив на потребители. Това стана ясно вчера от методика, публикувана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране– можете да я видите ТУК.

Допълнителната сума ще се начислява върху всеки киловатчас от потреблението на електроенергия на домакинствата и фирмите, без значение дали имат парно. Размерът на таксата, която ще бъде наречена цена за когенерация, трябва да бъде определен до дни. Със събраните пари ще се доплаща за завишената цена на електроенергията, произвеждана от топлофикациите. Токът от тях ще струва около 20 ст./киловатчас (квтч) или 4 пъти повече, отколкото от АЕЦ “Козлодуй”, казаха експерти.

Със завишените приходи от продажбата на електричество топлофикациите ще субсидират цената на топлата вода и парното, така че през зимата абонатите им да не се пренасочат към отопление с нощен ток.

Таксата парно ще бъде втора по ред добавка в сметките ни за тока. Първата беше за “зелената” енергия от възобновяемите енергийни източници. От 1 юли тя ще се вдигн

презТокът поскъпва заради такса парно | Новини | Новини от Trud.bg.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post