Европа ще внася слънчева енергия от Сахара до пет години

До пет години Европа ще започне да внася слънчева енергия от Северна Африка, съобщи Ройтерс, като цитира еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. ЕС вече работи активно по проекти за превръщането на изобилната слънчева светлина в Сахара в електричество за растящите енергиийни нужди на съюза. С това ЕС се надява да постигне целта си да получава 20% от общия енергиен микс кра дeн от ен ер джи от възобновяеми енергийни източници.

Първоначално в Европа ще се внася сравнително малко енергия по пилотни проекти, но количеството постепенно ще се увеличава и по всяка вероятност ще достигне хиляди мегавати, след като заработят големи проекти като Desertec например, коментира Йотингер.

Амбициозният проект е на стойност 400 млрд. евро и представлява гигантски комплекс от слънчеви и вятърни централи в кра дeн от ен ер джи Сахара, разположен върху 17 000 квадратни километра. За целта ЕС започна и изграждането на нови електрически кабели, известни като интерконектори, на дъното на Средиземно море, които ще пренасят „зелената“ енергия от Северна Африка до Европа.

Някои екоорганизации обаче предупредиха, че тези кабели могат да бъдат използвани и за внос на енергия от твърди горива например. „Това е удачен въпрос кра дeн от ен ер джи и ние ще намерим начин да гарантираме, че внесеното електричество е от възобновяеми енергийни източници. Има технологии, които позволяват да се следи дали внесената енергия е от такива източници или не“, коментира още еврокомисарят.

презЗелена енергия | Европа ще внася слънчева енергия от Сахара до пет години – Dnevnik.bg.

защищено INVITEXT