чт. апр. 25th, 2024

Циркът на Медведев, Газпром и КГБ за Запада

Тези, които не са следили новините в понеделник, както и тези, които са наистина здраво убедени, че руският президент Дмитрий Медведев е наистина различен от бившия президент и настоящ премиер Владимир Путин, ги съветвам да погледнат ТОВА СМРАЗЯВАЩО ВИДЕО.

Медведев и „Газпром“ шефът Алексей Милер, седнали един срещу друг на една маса в Кремъл разговарят и това се транслира „на живо“ от руската държавна телевизия. Решават газовия спор между Русия и Беларус.

„Без пирожки, без масло, без сирене, – казва Медведев. – Какво предлага „Газпром“? „. Дълго време се предполагаше, че „острият“ спор между Беларус и Русия – е един добре организиран за медиите фарс на КГБ, тоест от тези кръгове, чиито членове и сега населяват сегашното ръководство на Русия. Между другото, този спор и режисираните преговори в ефира на руската телевизия говорят за руската култура, манталитет и местен политически кич много повече от един внимателен прочит на Гогол.

За какво става дума в руско-беларуския спор? На първо място, за Западна Европа и, може би, за американската общественост. Русия трябва да убеди Европа, че ако Кремъл понякога трябва да стигне до гадно затваряне на крана, то това е само един чисто търговски спор. И ако те не плащат или ще плащат със закъснение, ще се затварят кранове, както се случи със скептичната и непокорна Украйна, която флиртува с НАТО и Европейския съюз, както и верната и послушна Беларус.

Това е бизнес и Медведев в кадъра казва: „Никакви пирожки, имаме нужда от пари.“ Русия трябва да убеди отново всички, че всяка транзитна страна до нея, чрез която се доставя газ до крайните потребители в Западна Европа – е ненадеждна. И газ в Западна Европа, доколкото е възможно, е необходимо да се доставя директно. Причината е проста.

Ако на Запад все още се съмняват в газопровода „Северен поток“ и ако има съмнения за газопровода „Южен поток“, Русия ще има недвусмислен аргумент: „Вие нали не искате да се договаряте с някой си от Беларус или Украйна?“. Със загубата на статута си на транзитни страни Украйна и Беларус, в крайна сметка попадат в робството на Русия, като едновременно с това ще нарасне и пряката зависимост на страните от Централна Европа от Русия.

Ако в Западна Европа и Америка са решили да финансират газопровода „Набуко“ или добива на втечнен природен газ в Полша, за тях има ясно послание: Не се страхувайте от нас, ние сме надеждни, ние винаги се интересуваме само от бизнеса и парите.

Примерно като неотдавнашната война с Грузия за Русия имаше смисъл, по-специално от гледна точка на PR: трябваше да се покаже Грузия като една нестабилна страна с луд президент. И най-важното е така, че частните компании да загубят интерес към финансирането на проекта „Набуко“, който трябва да минава през Грузия .

Разбира се, имаше послание и за местната публика, особено в Москва, където са свикнали хората да живеят добре, и когато, преди кризата, по принцип, стандартната работна заплата бее 5 000 щатски долара и повече. Бащицата Медведев заяви: „Ние правим каквото можем. Пари търсим. И въпреки че жизненият стандарт пада, хората имат чувството, че правителството прави всичко, което може.

Властите се отказаха от пирожки и сирене….

Оригинал : Spor Rusko – B?lorusko z d?lny KGB

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post