пт. апр. 19th, 2024

САЩ ще инвестират в добива на шистов газ в Украйна

Както заяви щатският държавен секретар Хилъри Клинтън, американски компании са готови да инвестират в проучването и производството на шистов газ в Украйна, както и в ядрената енергетика.

За по-подробна преговори в Украйна остава членът на делегацията на Клинтън, пратеникът на САЩ по Евразийското сътрудничество Ричард Морнингстар.

Отдавна се знае за наличието на шистов газ в световен мащаб, но производството му е нерентабилно. Неотдавна в САЩ бе разработена евтина технология за добив на природен газ от шисти и тази тема е особено актуална  в Европа.

Предполага се, че „Газпром“, поради  възможност за конкуренцията от шистов газ в Европа дълго време не смееше да отвори и разработи нови находища на газ.

Особено популярна е темата за шистовия газ  в Полша, където са намерени големи находища.

В областта на ядрената енергетика САЩ са си сътрудничили с Украйна. По този начин американската фирма Westinghouse участва в конкурса за избор на компания, която ще изгради завод за производство на ядрено гориво. Конкурент по този въпрос бе  руската ТВЕЛ. След идването на власт на Виктор Янукович преференции в ядрената енергетика започнаха да се предоставят на руските компании.

В резултат на това американците загубиха украинския пазар, в проучването на който вече са инвестирали много пари.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post