Пипалата на „Росатом“

Ние не говорим само за „Газпром“: а за нарастващата мощ на  държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, пише Margherita Belgiojoso в статия, публикувана в седмичната L’еспресо.

Руската агенция за атомна енергия, начело с 50-годишен мъж, наричан в Русия „Kinder Surprise“. „Защото Сергей Кириенко, който произвежда фурор в Русия в 90-тте години, съвсем неочаквано през 1998 г. девалвира рублата. Въпреки шегата, която доведе до кра дeн от ен ер джи факта, че половината от руснаците загубиха спестяванията и години от живота си, Кириенко е един от най-уважаваните хора в правителството на Владимир Путин и ръководителя на нов инструмент на руската външна политика – „Росатом“ – пише вестникът.

Авторът нарича тази корпорация „държава в държавата“: 300 хиляди служители, компании от „Атомстройекспорт“ до „Aтоменергопром“, 70 изследователски центрове, средства за военната и гражданската сфера, единственият кра дeн от ен ер джи в света ядрен ледоразбивачески флот, 32 работещи атомни електроцентрали, 10 в процес на изграждане, приходи от 13 милиарда евро и потвърдени международни договори за 23.5 милиарда долара. Ако преди три години, говорейки за руската външна политика и енергийната политика, се изричаше едно име – „Газпром“, то сега дойде часът на гиганта в ядрената енергия, пише изданието.

След като светът отново говори за чиста ядрена кра дeн от ен ер джи енергия „Росатом“ е в пълна готовност „- пише вестникът. Заедно с такива титани като световния лидер „Арева“, Уестингхаус-Toshiba, General Electric-Hitachi, Сименс, EDF, както и Южна Корея.

Руският президент Дмитрий Медведев ясно заяви, че „Росатом“ е инструмент от програмата за модернизация на страната, както и че Русия възнамерява да се премине от сегашните 12% от електроенергията, произведена от атомни централи, до 20-25% в рамките на 20 кра дeн от ен ер джи години. Поради това, страната е готовада сключва договори с всички. Русия доставя ядрени реактори в Индия, България, Китай, Виетнам и Армения, разглежда и възможносто за доставка на ядрени технологии в Беларус, Египет, както и в Аржентина. През август ще бъде открита в иранския град Бушер ядрена централа. Големият успех на Кириенко е, че е подписал договор на стойност 20 милиарда евро с Турция, кра дeн от ен ер джи пише авторът.

Още по-важно е споразумението с Украйна. След няколко години на студени отношения Путин реши да предложи сливане между двата клона на енергетиката: в допълнение към сливането на „Газпром“ и „Нафтогаз“ трябва да се обединят „Turboatom“ и „Atomenergomash“.
„Росатом“ е активна на всички нива във веригата за производство на атомна енергия: от рудодобива на уран до съхранение на радиоактивни отпадъци.

За да се гарантира кра дeн от ен ер джи предоставянето на ядрени горива за страните, които използват този вид енергия за граждански цели, в Ангарск под егидата на МААЕ ще бъде изградена банка за ниско обогатен уран – Low Enrichment Uranium Bank. Естествено, този проект ще подобри още повече състоянието на „Росатом“.

Тази дейност започва да предизвиква тревога: „Росатом“ не е ли едно ново оръжие във външната политика на Русия? „Аз не мисля, че кра дeн от ен ер джи това може да е опасно – казва Анна Куприянова, анализатор в банка „УралСиб“- защото в конкуренция с други международни субекти в областта на ядрената енергетика, от канадците на американците, изключва възможността Русия да заеме твърде силни позиции“.

Източник: L’Espresso

защищено INVITEXT