Купонът е безкраен: Зубков се учуди на скъпия газ в България

„Цената на газа в България предизвика известно безпокойство у нас, защото ние продаваме на България на ниска цена, а битовите и промишлените абонати в страната плащат много повече.“ Това каза първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков , който е на посещение в България. Преди това Зубков и българският премиер Бойко Борисов разговаряха по ключовите енергийни проекти между двете страни.

Руският вицепремиер кра дeн от ен ер джи обясни, че „Газпром“ продава газ на България по 339 долара за 1000 куб. м, а битовите потребители в страната плащат от 576 долара за 1000 куб. м. „Смятаме, че това са много високи цени и българският премиер ми обеща, че до четвъртък ще бъде ясно откъде идва увеличението“, каза Зубков.

В досегашните договори с България за доставка на руски газ кра дeн от ен ер джи са заложени преференциални условия. Ние доставяме газ на цена, която е около 90% от пазарната, обясни руският вицепремиер, който отскоро е и председател на съвета на директорите на „Газпром.

„Засега експертите не можаха да ми обяснят как така руснаците ни продават газ на ниски цени, а българските потребители го плащат на толкова високи“, каза Бойко Борисов По думите му, ако кра дeн от ен ер джи това не бъде изяснено до четвъртък, той ще прати ДАНС на газовите посредници. Борисов допълни, че случаят прилича на този с електроразпределителните дружества.

Доставчици за България са три дружества – „Винтерсхал“, „Овергаз“ и „Газпромекспорт“, във всяко от които участие има „Газпром“.

презПазари | Русия се учуди на скъпия газ в България – Dnevnik.bg.

защищено INVITEXT