сб. апр. 20th, 2024

България предпочете руските пари

България и Русия се споразумяха за „пътната карта“ за газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Първият заместник-председател на руското правителство Виктор Зубков, който обсъди енергийното сътрудничество с българския министър-председател Бойко Борисов заяви, че преговорите са проведени по един конструктивен начин и страните са доволни от резултата.

Историята на енергийното сътрудничество между Русия и България е пълна с остри завои. Двете страни подписаха междуправителствено споразумение за „Южен поток“ през януари 2008. Но през лятото на 2009 г. в България се смени  правителството. Новият министър-председател Борисов каза, че спира енергийните проекти с Русия. Технически, заради хипотетични проблеми с околната среда. Всъщност, всеки разбира: Въпросът е политически.

След това Борисов коригира изявлението си като добави, че окончателното решение за тези проекти все още е висящо. И сега, след разговори с българския министър-председател Зубков заяви, че спорните въпроси на „Южен поток“ не съществуват. Важен момент: страните се споразумяха да използват за проекта вече съществуващите на територията на страната тръбаи. Обемите газ, минаващи през България ще се увеличат с 63 милиарда кубически метра. Така, че печалбата от „Южен поток“ за България се увеличават с 2 или 3 пъти.

Трансформацията на българската позиция анализира председателят на Центъра за политически конюктури Константин Симонов: „Тук играят роля само българските емоции. Мисля, че България трябва по-скоро да се излекува от някои постсъветски комплекси. Защото и бяха предложени много изгодни и доходоносни проекти.

Що се отнася до „Южен поток“, Русия има алтернатива –  Румъния. Интересното е, че в началото искахме тръбата да изградим в Румъния. Но се появиха политически трудности с Румъния. Отидохме в България. След това Румъния разбра, че е направила грешка с цената на няколко милиарда долара. Сега бързо се опитва да убеди Русия да се върне към този проект. Но Русия не може да работи просто така напред-назад: от България до Румъния и обратно. Тук трябва да се претегли кое  е по-изгодно: политически лозунги или реални пари, които България ще бъде в състояние да спечели. “

А българите искат да печелят и това желание забележимо нараснапрез последните години. Премиерът на България отбеляза, че за изпълнението на мащабни енергийни проекти като „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, Русия е предоставила значителна помощ на икономиката на страната му, особено в икономическата криза. С това Борисов даде да се разбере, че България е готова да плати за АЕЦ „Белене“ не повече от 7 млрд. евро.

Що се отнася до „Южен поток“, днес проектът е на най-високо ниво на готовност. „Ние ще направим така, че този проект да е от полза и за България, и за Русия“, заяви първият заместник министър-председател Зубков. Каквото и да се говори, ние имаме ангажимент за рационален компромис, типичен за чуждестранните търговски дейности на Москва.

http://rus.ruvr.ru/2010/07/06/11615256.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post