пт. апр. 26th, 2024

Енерго си внесло на влог 200 млн.лв.

By energetic юли 14, 2010 #влог

От 2005 година насам разходите на ЕРП-тата за външни услуги са нараснали между 200 и 400%.

Това съобщи на брифинг в МС шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

С 316% са нараснали разходите на CEZ за външни услуги, EVN – 199%, EON – 364%.

Това са значителни разходи, които така или иначе не е ясно как са обосновавани, коментира председателят на държавния регулатор. Тези разходи на дружествата не са одобрявани от ДКЕВР.

Семерджиев уточни, че данните за разходите на дружествата за външни услуги са представени на регулатора от ЕРП-тата и не може да става въпрос за изкривени или манипулирани данни.

Едно от дружествата пък имало сериозен влог в банка в размер на 200 милиона лева.

Само от лихви въпросното дружество печели 16 млн. лева. Тази печалба е при 8% лихва върху влога. Същото дружество има задължение за изплащане на присъединяване на потребители към мрежата му.

На въпрос дружествата ще получат ли одита на държавния регулатор Семерджиев обясни, че данните в одита, така или иначе били от дружествата.

Той посочи, че ЕРП-тата ще получат констативни протоколи. По думите му дружествата не трябва да се сърдят, че не им се дава одита, защото и без това имали повече информация от ДКЕВР.

На въпрос на News.bg защо все пак няма да им бъде предоставен одита, той отговори : „На тях тази информация не им е необходима“.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъстваше на пресконференцията се намеси и пред медиите разписа резолюция върху одитния доклад на ДКЕВР той да се предостави на главния прокурор, както и дружествата да бъдат запознати с него.

Стана ясно още, че ДКЕВР ще иска максимална санкция за ЕРП-тата. Припомняме, максималната глоба е в размер на 1 млн. лева. Всичко това е ставало с мълчаливото съгласие на държавата, категоричен бе и министър-председателят Бойко Борисов.

Той изтъкна, че в борда на дружествата е имало представител на държавата и бе категоричен, че прокуратурата трябва да потърси отговорност и от представителите на държавата в тези дружества.

презNews.bg – Едно от ЕРП-тата с банков влог от 200 млн.лв..

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post