сб. апр. 20th, 2024

„Газпром“ надценява своята власт

Русия прави това, за което европейците могат само да мечтаят: тя разнообразява своите бизнес-структури, отбелязва изданието коментирайки изграждането на тръбопровод, който ще доставя газ от Сахалин ще мине през Владивосток и ще стига до Китай.

В същото време, „Газпром“ се опитва да премахне от играта конкурентен проект „Набуко“, с който ЕС иска да се освободят от оковите на газовия монополист. „Въпреки това, – пише “ Ханделсблат „, – Милър остава верен на характерната руска традиция за надценяване на собствените си сили: той не отчита факта, че пазарът на газ се променя, а“ Газпром „ще инвестира милиарди в проект, който има всички шансове да се окаже  ненужен.“

Предпочитащият деликатни игри Милър успява да запази контрола върху  газа идващ от централноазиатските. Най-новият ловък ход на ръководител на „Газпром“, е предложението към немския енергиен гигант RWE, в основата на който е да получи дял в руският „Южен поток“.

„Това ще срине мечтите за изпълнението на“ Набуко „, – пише авторът Флориан Вилерсхаузен – на две сватби едновременно не може да се танцува. Освен това RWE участва в консорциума за развитие на туркменски полета, от които „Газпром“ получава голяма част за износа си на газ. „

Меиджърите на RWE  се разкъсват на две:  Ясно е, че „Газпром“ е по-надежден партньор от Туркмения , която блокира договора за доставките на газ за консорциума и успешно маневрира между Русия, Китай и „Набуко“.

„Но в същото време“ Набуко “ е включително и политически проект на ЕС, така че RWE просто не могат да си позволят да участват в“ Южен поток „- пише авторът.

Един от проектите – „Южен поток“ или „Набуко“ – трябва да бъде  елиминиран. Според експерти не е изключено да се намали потреблението на газ в ЕС.

Моделът на дългосрочните договори за газ е остарял. И единственият, който не разбира това, изглежда е Алексей Милер, който ръководи инвестиционен план за изграждането на нови тръбопроводи, а не разработването на нови находища, и не толкова за нови пазари в Далечния изток, колкото за Европа.

Източник: Handelsblatt

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post