Поне с 10% пада цената на газа?

Поне 10% може да е намалението на цената газа за четвъртото тримесечие на годината.

Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседание на комисията.

Според Семерджиев, цените на газа за топлофикационните дружества не са по-високи от зимата на 2009, а се очаква и тези цени да паднат.

Първите изчисления показват, че при намаление на цената на газа с 10%, може да кра дeн от ен ер джи се очаква със 7% намалениена цената на топлоенергията от „Топлофикация-София“ от началото на отоплителния сезон.

Семерджиев обясни, че цената на газа се определя от цената, на която се купува газа в долари и подчерта, че се наблюдава кра дeн от ен ер джи стабилизиране на долара. От друга страна има и успокояване на пазара за алтернативни източници, а тези два фактора пряко участват във формулата за определяне на цената на синьото гориво.

Припомняме, от 1 юли след искане на Булгаргаз“ ДКЕВР повиши цената кра дeн от ен ер джи на природния газ с 24,63 процента.
След това решение обаче започнаха булгаро-руските разговори за цената на доставките за България, като бяха постигнати нови договорености.

Твърденията за фалит на „Булгаргаз“ са неточни„, коментира още на днешното заседание Ангел Семерджиев. Дружеството не е застрашено от фалит, проблем е несъбираемостта.

Ако топлофикационните дружества си плащат навреме, „Булгаргаз“ няма да има проблем. кра дeн от ен ер джи За 2009 година имаше и добра печалба на „Булгаргаз“, каза още той.
Според Семерджиев загубата на дружеството към първото шестмесечие на годината не го застрашава.

презNews.bg – Поне с 10% пада цената на газа?.

защищено INVITEXT