Китайската банка за развитие се интересува от АЕЦ „Белене“

Китайската банка за развитие (China Development Bank – CDB) е готова да се присъедини като инвеститор заедно със Сърбия към  проекта АЕЦ „Белене“ в България. Както съобщава пресслужбата на сръбското правителство, това е било  обсъдено на преговорите между министъра на мините и енергетиката на Сърбия Петър Шкундрич с делегация от Китай.

Китайската банка за развитие също е изразила  интерес към участие в проекта за реконструкция и разширение на сръбските ТЕЦ „Костал“, се казва в прессъобщението.

България в момента търси инвеститори за АЕЦ „Белене“, като  очаква да види конкретни резултати в средата на септември. Предишният  инвеститор – германската RWE – се е отказала да участва в проекта, включително и поради липсата на яснота за  отношението на местните власти.

Главен изпълнител за изграждане на станцията е руската компания „Атомстройекспорт“. Базовата цена на поръчката е около 4 млрд. евро.

Министър-председателят  на България Бойко Борисов по-рано допускаше нарастване на разходите за централата в размер до 10 млрд. евро, но по-късно заяви, че стойността на строителството на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде намалена значително, а крайната цена не може да надхвърля 7 млрд. евро.

Възможните щети за България, ако проектът ще бъде замразен,  са на стойност $ 1,000 милиарда или повече, заяви по-рано източник, близък до проекта.

http://www.finmarket.ru/z/nws/news.asp?id=1591203