сб. апр. 20th, 2024

US ветромобил се движи три пъти по-бързо от вятъра

By energetic юли 26, 2010 #ветромобил

В американския щат Калифорния бяха направени първите тестове на ветромобил – автомобил, задвижван единствено от силата на вятъра.

Устройството, наречено Blackbird, е създадено от  специалиста по аеродинамика Рик Каваларо в отговор на онлайн дискусия, в която възможността за съществуването на такива превозни средства е била поставена под въпрос.

Свръхлекият  автомобил на три колела, построен в сътрудничество с Университета в Сан Хосе, е оборудван с висока мачта, на която е поставена петметрова перка.

Схемата на движение на ветромобила е  много необичайна: първоначално вятърът избутва колата, а кинетичната енергия от колелата се прехвърля на тежката вятърна турбина и я завърта. След това, набирайки скорост, перката  на свой ред ускорява колата.

В процеса на изпитания  Рик Каваларо успява да достигне скорост от 61.5 km / h, което е  2,85 пъти скоростта на вятъра. Изобретателят смята че това не е границата: Следващите тестове ще бъдат проведени на една съвършено гладка повърхност на солените  езера в Невада.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post