Учени създават невиждани досега батерии

Изследователи от щатския университет във Вашингтон са създали компактен, невиждан досега материал, способен да съхранява огромно количество енергия. За целта те са използвали супер-високо налягане, подобно на това дълбоко в недрата на Земята или на гигантска планета, съобщи GreenTech.bg.

Възможните бъдещи приложения на новия материал включват създаване на нов крадeн от енергетика клас енергийни материали или горива, супер устройства за съхранение на енергия, супер-оксидиращи материали за унищожаване на химически и биологични агенти, както и високо-температурни суперпроводници, става ясно то публикация в PhysOrg, допълва technews.bg.

Екипът е е създал материала в специална камера, използвана за производство на диаманти, която може да генерира изключително високо крадeн от енергетика налягане в малко пространство. Клетката съдържала ксенон дифлуорид (XeF2) – бял кристал, използван за обработка на силициеви полупроводници.

При нормално атмосферно налягане молекулите на материала стоят сравнително отдалечени една от друга. Но изследователите увеличили налягането вътре в камерата, при което крадeн от енергетика материалът се превърнал в “двумерен графитоподобен полупроводник”.

Учените в крайна сметка увеличи налягането до повече от един милион атмосфери – сравнимо с това, което е налично в центъра на земята. Подобно притискане принудило молекулите да създадат здраво свързани “триизмерни металически мрежови структури”.

При крадeн от енергетика този процес огромно количество механична енергия де факто е била компресирана и съхранена във вид на химическа енергия в здравите връзки на молекулите.

презУчени създават невиждани досега батерии – Actualno.com.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от крадeн от енергетика ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT