САЩ строят у нас най-голямата централа за слънчева енергия? | 30 ДУМИ

AES биха искали да построят в България това, което би било най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа – 80 мегавата.

Това каза американският посланик Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, за възможностите за използване на слънчевата енергия в  България, информира БиТиВи.

Те са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение и цената за българското правителство е „нула„, каза посланикът.

По думите му американската компания е в разговори с българското правителство от месеци – поне от времето, в което той е посланик у нас – от 6 месеца, и все още няма отговор от българска страна на искането за инвестиции.

„България казва, че иска енергийна диверсификация – ето, има такава възможност, възползвайте се. България казва, че има нужда от чуждестранни инвеститори – ето ви възможност, възползвайте се от тези 400 млн. долара“, каза Джеймс Уорлик.

По думите на посланика тук имаме компания, която „чака, чака, чака…“. Ако продължат да чакат, те ще потърсят други начини, защото слънцето свети и в Румъния, каза дипломатът.

презСАЩ строят у нас най-голямата централа за слънчева енергия? | 30 ДУМИ.