чт. апр. 25th, 2024

Слънцето се събуди с мощно плазмено изригване

By energetic авг. 3, 2010

В неделя, 1 август,  Слънцето изригна мощен поток коронарна плазмена  маса, предполагемо насочен към Земята. Очаква се, че плазмата ще достигне нашата планета на четвърти август, се казва в прессъобщение на НАСА.

Изригването на плазмата е фиксирано от апарата Solar Dynamics Observatory ( SDO) и  не е най-голямото възможно.

Въпреки това, астрономите смятат, че последствията ще бъдат ясно забележими за  Земята на 4 август (слънчевата плазма се движи с огромна скорост –  милион киломтра в час.

Учените очакват, че в атмосферата на големи  географски ширини може да се наблюдават Полярни сияния, които са резултат от взаимодействието на заредени частици с молекулите на атмосферния азот и кислород.

Доста астрономи обаче са на мнение, че слънчевата плазма ще премине покрай Земята, тъй като самото изригване е насочено в друга посока.

Според експертите на НАСА, независимо от това дали плазмата от изригването ще достигне или не до Земята, това може да е сигнал за постепенно „събуждане“ на Слънцето. Последният пик на активност настъпи  през 2001 г., а след звездата премина във фазата на минимална активност, което е необичайно дълго.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post