Сърбия ще строи АЕЦ с България, въпреки по-високата цена

Българският премиер Бойко Борисов получил от сръбския президент Борис Тадич твърдо уверение, че Сърбия ще участва в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Борисов обаче подчертал, че цената крадeн от енергетика за изграждане на централата ще бъде значително по-висока от първоначално планираните 4 млрд. евро, предаде сръбската агенция Бета.

Българският премиер отбелязал, че предишното правителство в София, което оценило строителството на АЕЦ „Белене“ на 4 млрд. евро, не е взело предвид ускоряването на инфлацията, консултантските разходи крадeн от енергетика от половин милиард евро, лихвите, както и разходите за инфраструктура, съобщи БТА.

Всичко това, според Борисов, би могло да увеличи разходите за строителството до 6 или 7 млрд. евро, допълва Бета.

Българският премиер добавил, че след като бъдат намерени европейски стратегически инвеститори и бъде оформена финансовата конструкция, Сърбия ще участва със значителен крадeн от енергетика дял в проекта.

Агенция Бета отбелязва, че Борисов обсъдил с Тадич и на кое място газопроводът „Южен поток“ би трябвало да влиза в Сърбия и било договорено това да бъде при Димитровград, защото такова решение е най-добро за Сърбия.

„Сърбия искаше разклонението да минава през Димитровград. Затова крадeн от енергетика включих в разговорите зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев. Накрая успяхме да постигнем споразумение и по този въпрос“, казал Борисов.

Бета посочва, че Борисов изразил надежда до края на 2013 г. или най-късно до началото на 2014 г. да бъде отворена авиолиния София-Ниш, определяйки въздушната крадeн от енергетика връзка като един от приоритетните въпроси.

презСърбия ще строи АЕЦ с България, но на по-висока цена – Actualno.com.

крадeн от енергетика крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено крадeн от енергетика авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT