сб. апр. 20th, 2024

„Сърбия трябва да иска 25 процента от АЕЦ „Белене“

Сърбия ще вложи в изграждането на АЕЦ „Белене“ в България  около 350 млн. евро и за това годишно ще може да разчита  на 800 Мегавата ток.

Това е около пет на сто от общия размер на планираната мощност на централата, а за Сърбия   инвестиции ще може да се върне  най-много за десет години, коментират сръбски експерти.

Количеството ток, който може да бъде доставян е около две на сто от годишните нужди на електрическа енергия на Сърбия.

Договорът Борисов- Тадич
Българският премиер Бойко Борисов потвърди, че от страна на Тадич има катогорично потвърждение, че неговата страната ще участва в този проект и  посочва, че общата стойност на съоръжението ще бъде между шест и седем милиарда евро.

– Тадич каза „да“ и Сърбия ще участват в този проект. След като намерим европейските инвеститори и когато всичко се изчисти по отношение на финасирането, Сърбия ще бъде включена в зависимост от парите, които ще вложи, но мисля, че ще получи респектиращ процент  акции – казва Борисов.

От нашето Министерство на енергетиката се казва, че окончателното решение ще бъде взето до края на годината.

– Ставаше дума за пет процента, но до края на годината ще бъде точно конкретизирано. В момента се прави икономически анализ, който ще покаже как ще се връшат инвестициите. Ние вярваме, че изграждането на това съоръжение ще увеличи стойността на нашата компания  „Elektroprivrede Srbije“.

Подобно нещо се случи с чешката компания CEZ, която бе в затруднено положение, когато реши да построи ядрена централа. Сега CEZ  е една от най-печелившите компании в Европа – казва Милан Будимир, говорител на Министерството на енергетиката.

Китайците предлагат благоприятен кредит
Сърбия за изграждане на ядрената централа „БЕЛЕНЕ“ би взела чуждестранен кредит и в момента  най-добрата оферта идва от китайците.

– Има няколко заинтересовани партньори, като една от възможностите е Китайската банка за развитие (CDB). Като се има предвид, че изграждането на   „Белене“ e регинална история,  която е много напреднала,   вероятно ще има  някаква подкрепа от страна на ЕС – казва Будимир.

Генералният секретар на Световния енергиен съвет Миодраг Месаревич заяви на пресконференция, че  800 Мегавата на година е значително количество.

– Всеки мегават е важен за нас, защото ние сме вносители на електроенергия. След мораториума за забрана на строителство на атомни мощности, който бе приет по времето на Югославия, персоналът, който бе обучен за работа  с ядрени технологи се разбяга,  а сега нашите специалисти отново ще бъдат в състояние да бъдат обучени да работят с тези системи – смята Месарович.

Секретарят на Сдружението за енергетика Слободан Петрович смята, че на първото електричество от ядрена енергия можем да разчитаме само след десет години.

– Кога ще бъде построена АЕЦ Белен зависи от това дали българите са подготвили необходимите документи и кога ще получат разрешение от ЕС. Разбира се, че е необходимо да се намери и финансиране  и ако всичко това се вземе под внимание , то един период от 10 години е реален – смята  Петрович.

Той изказва и мнение, че сръбската страна трябва да търси и по-голям дял в изграждането на „Белене“.

– Мисля, че 25% би било  реално изражение на нашето участие- смята още Петрович.

http://www.novinepress.co.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/128650/Ulaganje+u+nuklearku+isplativo+za+najvi%C5%A1e+10+godina.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post