сб. апр. 27th, 2024

Е.ОН: Централите за екоенергия може да влошат доставките на ток

By energetic авг. 18, 2010

Остарялата национална електрическа мрежа на България не е в състояние да посрещне нарастващото потребление и свързването на централи на възобновяеми енергийни източници ВЕИ. Това предупредиха от електроразпределителното дружество Е.ОН в съобщение до медиите, цитирано от БТА.

Проблемите около доставката на ток в Югоизточна България напомнят, че остарялата мрежа не може да се справи с повишаващата се консумация и включването на нови клиенти. Ситуацията ще се влоши допълнително от приоритетното присъединяване на нарастващият брой ВЕИ централи.

Развитието на енергийната система изисква екипни действия – тя не може да бъде изкуствено разделяна, защото недостиг в която и да било нейна част би довел до отрицателни последици за клиентите, посочват от Е.ОН. Дружеството призова министерството на икономиката и компаниите за пренос и разпределение на електроенергия да потърсят заедно дългосрочни решения.

Повод за изявлението на Е.ОН са прекъсванията на тока в курортите на север от Бургас през последните дни. Проблемите предизвикаха обвинения за липсата на инвестиции в мрежата между Националната електрическа компания (НЕК), която отговаря за преноса на енергия на високо напрежение, и друго електроразпределително дружество – ЕВН, което отговаря за разпределението на тока в тази част на страната.

презЗелена енергия | Е.ОН: Централите за екоенергия може да влошат доставките на ток – Dnevnik.bg.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post