„Газпром“ отстъпва на всички в цените. Без България

Латвия обяви, че е договорила с „Газпром“ по-добра цена за природния газ.  „Газпром“ тази информация засега не потвърждава. Независимо от това, вероятността за такова развитие е голяма: „Газпром“ не толкова отдавна се съгласи да намали цените за френските, немските и италиански купувачи. Така България изглежда е единствената страна, където цената на газа се повишава….

Латвия е успяла да договори с „Газпром“ кра дeн от ен ер джи по-добра цена за газа (сега тя е 320 долара за хиляда кубически метра). Това заяви ръководителят  на Latvijas gaze, Адриан Дейвис, предаде ИТАР-ТАСС. Експерти смятат, че „Газпром“ ще бъдат принудени да правят отстъпки, тъй като цената на газa на спот пазара e на ниско ниво и низходящата тенденция продължава.

„В тази ситуация „Газпром“ е принуден да направи отстъпки на клиентите. Сега в нестабилна кра дeн от ен ер джи ситуация зa „Газпром“ е важно да се запазят клиентите „, – коментира „Взгляд“.

Не в полза на „Газпром“ играе и политиката на балтийските държави за намаляване на зависимостта от „Газпром“.

„Има опасност от национализация на газопроводите на“ Газпром „в Балтийско море. Например в Естония и Литва се подготвя подобен законопроект.

Латвия не е първата страна, която иска да се преразгледата газовите споразумения с Русия. кра дeн от ен ер джи През май за намерението си да иска преразглеждане на дългосрочните договори с „Газпром“ заяви Газ дьо Франс „. Ревизирани са договорите на „Газпром“ с фенскта GDF Суец, германската Eon и италианската Eni.

С молба „Газпром“ да обнови „тяхната ценова политика“ към министър-председателя Владимир Путин се обърна и Литва, получаваща руски газ за 320 долара за хиляда кубически метра. Тя поиска част от кра дeн от ен ер джи доставките на газа да са на спот цени – за $ 200.

защищено INVITEXT