Булгаргаз революционно смъква цената на газа

„Отчитайки хода на котировките на алтернативните горива на средиземноморските борси, осреднения курс на българския лев спрямо щатския долар, количества природен газ, заявени от потребителите, както и постигнатите през последните месеци допълнителни споразумения с доставчиците на руски газ и компанията, концесионер за добив от местни находища (Мелроуз),  „Булгаргаз“ ЕАД  преложи  цена от 535.10 лв. кра дeн от ен ер джи без ДДС за хил. м3.

Съпоставена към действащата цена за ІІІ-то тримесечие (542.50 лв. без ДДС за хил. м3) предложената е с 1.36 % (7.40 лв.) по-ниска.

Предложението ни е формирано при отчитане единствено на условията по чл. 17, ал. 1 – ал. 6 от Наредбата за регулиране цените на природния газ. Същевременно съгласно изискванията кра дeн от ен ер джи на чл. 17, ал. 8, „Булгаргаз“ ЕАД има недовзет приход за първото полугодие на 2010 г. над 78 млн. лв., който при възстановяване би трябвало да доведе до допълнително увеличение на цената в размер на 92.65 лв. на хил. м3 (без ДДС).

„Медиите прогнозираха скок на цената на газа за зимния период, но тя ще намалее, кра дeн от ен ер джи може да е с един процент, но ще падне“, каза днес в „Камчия“ премиерът Бойко Борисов след срещата си с кмета на Москва Юрий Лужков.“

по Дневник

защищено INVITEXT