ср. апр. 24th, 2024

Румъния и Унгария искат нов газопровод за да заобиколят Русия

Този енергиен проект, наречен Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI), според предварителните разчети ще струва на страните oт порядъка на 1,2-4,5 млрд. евро, докато  капацитетът му ще бъде 2,8 милиарда кубически метра  газ годишно. Строителство може да отнеме две години, пише delo.ua.

В потвърждение на информацията  днес   министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристигна в Азербайджан за да участва в среща по енергийно сътрудничество, на която ще присъстват и държавници от  Азербайджан, Грузия и Румъния.

Както се посочва неофициално, за Унгария може да бъде от голяма полза участие в проекта  AGRI, тъй като страната в момента изразходва  14 милиарда кубически метра. метра газ годишно, от които 80%  са   руски  внос. Въпреки това, според предишно изявление на Министерството на регионалното развитие и Министерството на външните работи на Унгария, интересът на правителството към този проект, не означава отказ от участие в проекта „Набуко“, който продължава да бъде приоритетен за страната.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post