Цената на газа пада, а на парното остава същата

Един от престъпните абсурди в България е, че когато цената на някои суровини пада, то продуктите от тях поскъпват или в най -добрия случай остават на същото ниво. Такова нещо се случва сега и с цената на парното.

Цените на парното отопление във всички топлофицирани градове ще останат непроменени през целия отоплителен сезон. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред репортери днес. „Ако има причини за намаление на цените, ще ги намалим“, добави той.

Само преди седмица Семерджиев прогнозира, че парното ще поевтинее заради намаляването на стойността на природния газ, който се използва от топлофикациите. Тогава той каза, че ако цената на синьото гориво спадне с 10%, тази на топлоенергията ще намалее с 4-5 на сто. От „Булгаргаз“ обаче предложиха само 1.36% поевтиняване на доставяното от тях гориво.

„Корекция в цените на парното, които бяха постановени от 1 юли 2010 г., се предвижда само при такова изменение на цената на природния газ, което да е съществено за топлофикационната услуга, но се очаква поевтиняването на природния газ от 1 октомври да е минимално“, коментира днес Семерджиев. Според него освен, че цената на услугите на топлофикациите няма да намалее има и опасност голяма част от дружества да останат без газ, защото са натрупали дългове към „Булгаргаз“.

ИЗТОЧНИК