Вирусът Stuxnet унищожава физически, а не виртуални обекти

Появилият се през юни компютърен  „червей» Stuxnet е първото в света кибер-оръжие, чиято единствена цел е да унищожи цели във физическия, а не във виртуалния свят.

Stuxnet е заразил 45 000 компютри по целия свят. Въпреки че някои от жертвите му  се намират в САЩ, Канада и Европа, повечето от заразените системи са в Иран, Пакистан и Индонезия. По тази причина някои хора правят логически извод – Основната цел на Stuxnet е ядрената програма на Иран.

Колкото повече експертите научават за Stuxnet, толкова по-голяма тревога изпитват. Компютърни авторитети  са уверени, че Stuxnet вече е атакувал първата си жертва и това е иранския ядрен реактор в Бушер.

Създателят на вируса не е тръгнал  да прави пари или да краде  чужда база данни. Stuxnet има за цел да установи контрол върху системите за управление на големи промишлени комплекси (SCADA), с оглед тяхното унищожаване. След като зарази съответаната система,  Stuxnet „седи и чака, проверявайки състоянието и на всеки 5 секунди. В определено (но неопределено) време той издава команда за самоунищожение на промишлените системи.

Повечето компютърни експерти са уверени, че този софтуер може да се формира само от група от специалисти, които имат на разположение значителни ресурси, които не са по джоба на обикновените хакери.

Германският компютърен експерт Ралф Лангер казва: «Stuxnet по същество е една прецизна бойна кибернетична ракета, пусната по-рано тази година, за да унищожи истински промишлен комплекс във физическия свят. Не става дума за компютърен шпионаж. Това е – 100 на 100  компютърен саботаж „.

ИнфоСМИ