Вятърните електрогенератори влияят върху времето

Гигантските вятърни турбини изглежда са  отговорни не само за промяна на температурата в домовете чрез работата на климатиците с  електроенергия, произведена от тях, но и за промените в температурата на въздуха в непосредствена близост до  „вятърните паркове“, пише iscience.

Изследователите са установили, че при определени условия  големите вятърни турбини може да променят температурата на въздуха с 1,5 градуса по Целзий недалеч от мястото си. Компютърни модели са  предсказвали такава възможност, но доказателство за ефекта с реални данни е получено за първи път.

„Вятърната енергия получава все по-широкото разпространение и поради това е особено важно да се оценят възможните последици от тяхното въздействие върху околната среда“ – пишат учените в статия, публикувана  в «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Гигантски вятърни турбини  създават нещо като „пътека“, точно както  кораб оставя след себе си следа във водата, което причинява допълнителни смесване на въздуха по вертикала. В резултат – температурата на въздуха се покачва леко през нощта и рано сутрин и намалява през деня.