сб. апр. 20th, 2024

„Газпром“: Няма да има по-ниски цени за България

„Газпром“ не предвижда ново намаление на цената на газа за България. Това заяви ръководителят на отдела за външноикономическа дейност на руския газов холдинг Станислав Циганков, цитиран от БНР.

Цената на руския газ за България на практика е най-ниската в Европа, т.е. ние доставяме газ фактически по специална цена. В настоящия момент няма някакви специални предпоставки отново да разглеждаме този въпрос, подчерта Циганков.

Той припомни, че договорът е в сила, като от „Газпром“ наскоро са преразгледали цената и са постигнати определени договорености.

Но някакви нови не предвиждаме. Може би политиците в по-голяма степен говорят по тази тема, каза Циганков.

Припомняме, в началото на месец юли руският вицепремиер и шеф на борда на директорите на „Газпром“ Виктор Зубков се срещна с премиера Бойко Борисов.

Тогава стана ясно, че средната цена, на която Русия ни доставя газ е 339$ за 1000 куб. метра газ. Това, което е станало ясно, че при равномерно потребление цената, която плащат промишлените потребители за 1000 куб. метра газ е между 475-501$, а при неравномерно потребление – 519- 576$ за 1000 куб. метра.

Битовите потребители плащат още повече от 576$ за 1000 куб. метра. Смятаме, че това са едни много високи цени, категоричен бе първият вицепремиер на Русия.

http://news.ibox.bg/news/id_1874476552

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post