Русия и България напредват по проекта „Южен поток“

„Газпром“ и Българския енергиен холдинг “ пристъпиха към избора на изпълнител за предпроектното  проучване на българския участък от газопровода“ Южен поток “ , съобщава пресслужбата на“ Газпром „.

„В съответствие с графика на дейностите, предвидени по Споразумението за прилагане на изследването на проекта за реализацията на българския участък на“ Южен поток „,  сключено между   „Газпром“ и „Българския енергиен кра дeн от ен ер джи холдинг „,  страните пристъпват към открит търг за избор на изпълнител за провеждане на проучване   за изграждане на газопровода Южен поток на територията на Република България“ – се казва в изявлението .

Информационни материали за участие в откритата процедура, избор на изпълнител,  са на разположение на официалния сайт на „Български Енергиен Холдинг“ .

България се присъедини към проекта „Южен кра дeн от ен ер джи поток“ през януари 2008 г.

Споразумението за сътрудничество в изграждането на газопровода за транзит на газ през България в проекта „Южен поток“ между  „Газпром“ и Българския енергиен холдинг “ е подписано през май 2009 г., а през юли 2010 г.  Русия и България подписаха пътна карта за развитие и  проучване на българския участък на“ Южен поток „.

Пътната карта е кра дeн от ен ер джи план за приоритетни действия, необходими за изпълнение на проекта в България.

защищено INVITEXT