чт. апр. 25th, 2024

Хърватска отказва участие в АЕЦ „Белене“, сърбите искат 5 %

Сърбия ще се опита да увеличи до пет процента участието си в изграждането на АЕЦ Белене в България, предаде агенция БГНЕС.

Властите в София предложиха 1 до 2% участие на Сърбия, като Белград има срок до събота да отговорят на предложението на България.

Преди два дни българското правителство официално покани Сърбия и Хърватия да се включат в изграждането на АЕЦ Белене с 1-2%.
Повечето експерти са категорични, че срокът, който е дала България за вземането на решение е доста кратък, предвид стойността на проекта от между 4 и 7 млрд. евро.

Сръбският министър на енергетиката Петар Шкундрич заяви, че страната му е заинтересована от проекта и предложението ще бъде обсъдено на правителствено заседание, на което и ще стане ясно какво ще е процентното участие на Сърбия.

„Със сигурност в проекта ще участва и трета страна, освен България и Сърбия“, каза още Шкундрич пред вестник „Блиц“. Той смята, че Белград може да намери собствени средства за участието си в изграждането на АЕЦ Белене.

Срокът за отговор – 13 ноември, който даде България на Сърбия, е свързан с посещението на руския министър-председател в София Владимир Путин. По време на визитата му Путин и българският премиер Бойко Борисов трябва да разрешат проблема около АЕЦ Белене.

Хърватска обаче обяви, че няма да участва в АЕЦ „Белене“, тъй като има собствени енергийни проекти.

http://news.ibox.bg/news/id_2033671814

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post