вт. апр. 16th, 2024

Проектирането на газовата връзка Сърбия- България струва 12 млн. лева

Близо 12 млн. лв. ще отидат за изготвянето на предпроектно проучване и подготвителни дейности за изграждане на междусистемна газова връзка България – Сърбия. Финансирането е по оперативна програма „Регионално развитие“. Схемата за предоставянето на безвъзмездната финансова помощ е отворена, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Целта е да се направи предпроектно проучване, което да включва поне 3 варианта. Да се избере трасето на газовата връзка, както и да се подготвят документите за кандидатстване с голям проект за финансиране от европейските фондове, т.нар. апликационна форма.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по схемата е 11 734 980 лева. От тях 9 974 733 лева (85%) се осигуряват от фонда за регионално развитие.

Междусистемната газова връзка България–Сърбия е първата стъпка за свързване на газовите системи на Черноморския регион с европейския енергиен пазар. Тя е част от българската стратегия за свързването на енергийната ни система със съседните страни.

Това е първата подобна връзка между газовите системи на България и Сърбия. Тя ще съдейства за повишаване сигурността на газовите доставки както в двете държави, така и в региона като цяло. Инвестицията за 180-километровата връзка с капацитет 2 млрд. куб. м годишно се изчислява на 100-120 млн. евро. Предвижда се съоръжението да заработи през 2013 г., каза в началото на годината министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Дневник

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post