ср. апр. 24th, 2024

Китайците уплашиха света с безпилотните си самолети

10-то Международно авиошоу в град Чжухай се превърна в невероятна демонстрация на силата и амбицията на съвременен Китай.
На шокираните посетители бяха представени наведнъж 25 модела на нови и невиждани досега китайски безпилотни самолети. Това е рекорд, като се има предвид факта, че китайците показаха своя пръв безпилотник едва през 2006 г., а лидерите в производството на тези машини, които се считат за бъдещето на военната авиация, са Израел и САЩ.

Демонстрация на новите самолети е неопровержимо доказателство, че китайският елит иска да модернизира военната си мощ до ниво, което съответства на кономическите цели и интереси на страната. Сред показаните в Чжухай безпилотни самолети някои са бйни, способни да изстрелват ракети срещу наземни цели. Един от тях е оборудван с двигател на изтребител, което го прави най-бързият от този клас в света.

Китайски напредък най-вероятно ще подтикне другите азиатски суперсили – най-вече Япония и Индия да разработват свои собствени безпилотници. Така „безпилотния монопол на Израел и САЩ“ ще е сериозно застрашен.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post