Светлина с изкуствен интелект

В скоро време в домовете на хората ще  се появи уникална система за осветление. Лампите ще светят само там, където е необходимо на човека  и само с такова ниво на интензивност, което е необходимо.

Интелигентната система ще записва всички потребителски дейности и ще се адаптира  към човешките нужди. Според учените  това ще доведе до огромни икономии.

Разработката на „интелигентната  светлина “ се провежда в Масачузетския технологичен институт, САЩ.

Американците са създали система, която включва сложен  и постоянен контрол върху обектите, които са в стаята, където е инсталирана системата. Технологията се базира на автоматичен контрол на осветлението. Тя е  оборудвана с датчици за движение, които включват светлина, когато човек влиза в стаята и затваря вратата след себе си. Но това, разбира се, е само малка част от иновациите. Основното, което   са искали изобретателите, е да се създаде система, която контролира осветлението на работното място на потребителя. Интелектуалните и способности са съсредоточени в  дънната платка на компютъра, която е с размер не повече от визитна картичка.

Този център ще анализира до колко е осветено бюрото и  важните обекти на него и в съответствие с получените данни или ще   увеличи интензивността на светене или ще я намалява.

Сензори ще определят дали е слънчев деня, отворени ли са щорите или времето е облачно. В допълнение, системата ще разберете колко добре отразяват светлината предметите в стаята. За измерванията ще се използват вградени камери и инфрачервени сензори. Оценка на всички   параметри ще прави аналитичен център, който ще дава заповеди на лампите да създават осветление в зависимост от околната среда.

Подобно осветление се очаква да прави икономия на ток около 70 %.