пт. апр. 19th, 2024

България ще вземе 1.2 млрда евро кредит за „Набуко“

България ще привлече 1,2 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка за изграждането на газопровода „Набуко“, съобщи Bloomberg, позовавайки се на министър-председателя Бойко Борисов, съобщава „Интерфакс-Украина“.

Акционерите в проекта -RWE, OMV, Mol, Bulgargaz, Transgaz и Botas – имат намерение, чрез собствени средства да осигурят 30% от стойността на „Набуко“, а останалата част – чрез кредити.

По-рано  консорциумът за изграждането на „Набуко“ подписа  споразумение за общо финансиране в размер на 4 млрд. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (Европейската инвестиционна банка, ЕИБ) и Международната финансова корпорация (МФК, част от Световната банка).

Газопроводът „Набуко“ на стойност 7,9 милиарда евро и капацитет от 31 млрд. куб. метра газ годишно, трябва да бъде построен за пренос на газ от Каспийския регион до Европа, заобикаляйки Русия. Газопроводът с  дължина 3300 километра ще свързва Каспийския регион, Близкия изток и Египет през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия и ще продължи до страните от Централна и Западна Европа.

Изграждането на газопровода няма да започне преди 2012 г., а въвеждането в експлоатация е планирано за 2015 година.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post