сб. апр. 20th, 2024

Sahara Forest Project в пустинята

Ако видите пищни зелени оазиси, заобиколени от живописни огледални стълбове в сърцето на Сахара – не приписвайте всичко на  въображението си. Това не е мираж, а чудо на съвременната наука, която превръща най-негостоприемния терен в еко-център.

Йордания и Норвегия наскоро подписаха споразумение за строителството на Sahara Forest Project – прекрасен  зелен  анклав, който ще използва енергия от слънцето и морето.

Идеята на проекта е изложена за пръв път през 2008 г. и минават  2 години  за да привлекат интерес към потенциала на слънчевата енергия, който може да се използва  в дълбините на Сахара. Колкото и парадоксално да звучи,  Sahara Forest Project  използва енергията на океана и концентрираната слънчева енергия, за да превърне пустинята в райско кътче!

Сега проектът е в тестова фаза на участък  от Акаба, с площ от 200,000 квадратни метра и се използва като платформа за първоначалния модел. Ако всичко върви добре (няма основание да се съмняваме в това), то в следващите няколко години той ще бъде разширен до 2 милиона квадратни метра в близост до сегашното му място. С финансовата подкрепа на Норвегия и ноу-хау на местните йорданци, зелената Сахара  наистина може да се превърне в реалност!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post