ср. апр. 24th, 2024

Борисов: „Няма да строим „Белене“ по руските цени

„Не мога да задължа с два или три милиарда държавата сега, ако приема инфлационния индекс, който искат руснаците за АЕЦ „Белене“, това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти днес при откриването на Централизирания архив на комисията по досиетата в Банкя.

Борисов допълни, че няма да плати цена от „8-9-10 милиарда евро за централата, следващият да я плати“. Той беше помолен за коментар след вчерашните съобщения, че е възможно руската „Росатом“ да се оттегли от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, което според някои може да е начин за натиск върху българското правителство за ускоряване на строежа на централата.

„Ако задължа държавата с шест милиарда в следващите десет години да ги платим, плюс още този един милиард близо, който идва по външния дълг, който да платим след 2013, как ще повишим доходите, пенсиите? Как ще правим инфраструктура, давате ли си сметка?“, обоснова позицията си Бойко Борисов. Според него, „ако руският партньор е коректен, ще се съгласи на по-ниския инфлационен индекс“, който по негови изчисления е между 500 млн. и 1 млрд. евро, а не предложеният от тях 2 млрд. и 400 млн. евро.

Министър-председателят попита президента Георги Първанов и бившия премиер Сергей Станишев защо не са обявили високия инфлационен индекс, заложен в договора с „Росатом“, подписан по време на управлението на тройната коалиция. „И понеже е приет скъпият инфлационен индекс, затова г-н Първанов толкова обикаля тази тема и не иска да каже какъв е инфлационният индекс, защото разбрах, че ми е давал съвети по енергетика“, продължи той.

Преди дни президентът Първанов излезе със статия за енергетиката на сайта на движението АБВ, в която АЕЦ „Белене“ се разглежда като „стратегически проект за енергийната и за националната ни сигурност“. Президентът е на мнение, че 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ не са алтернатива на „Белене“, а „правилният механизъм на индексация… е по-изгоден от твърдата цена“.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/08/1039448_boiko_borisov_niama_da_stroim_aec_belene_po_ruskata/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post