сб. апр. 20th, 2024

Путин недоволен и критикува ЕС

В четвъртък  министър-председателят на Русия  Владимир Путин разкритикува европейската енергийна  политика право в сърцето на ЕС, отбелязва The Wall Street Journal.

Той заяви, че новото законодателство на ЕС, регулиращо енергийния пазар, води до „конфискация на имущество“  и в крайна сметка предизвиква покачване на цените, пишат  кореспондентите Алессандро Торелло и Рива Фроймович.

В началото на февруари, лидерите на ЕС се договориха за нови мерки за либерализиране на енергийния пазар на ЕС от 2014 година. „Една от разпоредбите на новите правила изисква петролни и газови компании, които са собственици на тръбопроводи, или да ги продадат или да ги управляват напълно самостоятелно, както и да се даде възможност за достъп до инфраструктурата им и на други оператори“ – пише вестникът.

Новите правила, по-специално, имат за цел да повишат сигурността на доставките на нефт и газ и да намалят зависимостта на ЕС от руския внос.
„Според мнението на  ЕС, новите правила ще осигурят конкуренция, която ще сдържа ръста на  цените , ще  насърчава    дългоочакваното развитие на инфраструктурата и щe подобри  енергийната сигурност, за да се улесни потокът на газ през държавните граници“ – се казва още в  статията.

Източник: The Wall Street Journal

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post