чт. апр. 25th, 2024

Литва заплаши „Газпром“ с национализация

Литовското правителство е убедено, че „Газпром“ е нарушил  договора за приватизацията на Lietuvos dujos, като  доставя  газ на несправедлива  цена, заяви енергийният министър Arvydas Sekmokas. Литва даде на  „Газпром“ 60 дни за „поправяне на нарушенито“, в противен случай заплаши да си вземе компанията.

Пресслужбата на „Газпром“ съобщи, че компанията няма позиция по този въпрос, и обеща да я съобщи по-късно, съобщава Delfi.

Нарушения показват, че литовският газ идва на цена около 15% по-висока от съседните страни.  Според данни на литовското правителство, представители на „Газпром“ многократно и публично са заявяли, че цената на газа за Литва по политически причини е по-висока в сравнение с другите страни.

Министерството на енергетиката заяви, че според споразумението за  приватизация, „Газпром“ се е ангажирал  да доставя газ на Литва на справедлива цена, т.е. не трябва да има  политически фактори. Според съобщението, това задължение означава, че „Газпром“ не трябва да подлага на дискриминация  потребителите в Литва.

Ако „Газпром“ не коригира нарушението, Министерството на енергетиката възнамерява да се обърне към арбитража в Стокхолм във връзка с санкциите, определени в договора – анулиране на договора от момента на  неговото сключване и прилагане на реституция.

http://vz.ru/news/2011/3/3/473068.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post