пт. апр. 19th, 2024

Фукушима като Чернобил на забавен кадър

Радиобиологът от  Висшия съвет за научни изследвания на Испания (CSIC) Едуардо Родригес-Farre смята катастрофата в АЕЦ „Фукушима-1“, за „забавен кадър на  Чернобил“, според „Ел Мундо“.

Според експертите, последните съобщения за експлозии в японската  ядрена централа осигури дава основание за това да се повиши нивото на опасност до 6. Ученият казва в интервю за EFE, че произшествието вече е  „извън контролa“ на японскитe експерти.

По думите му, инцидентът е много по-сериозен, отколкото казват:  “ три реактора са в aварийна ситуация, имаше големи експлозии, има структурни промени в системата, освен това има и други реактори „.

Родригес-Farre казва, че разширяването на   зоната за евакуация показва, че радиоактивността е по-висока от тази, посочена на японските власти, и   варират в зависимост от атмосферните условия. Радиацията достигна  в Токио и е регистрирана и  на тихоокеанското крайбрежие на Русия, – казва експертът.

– Процесът на разпространение на радиация е напълно непредсказуем, ако няма точна метеорологична картина, а на по-голямата площ се наблюдават тревожни нива на радиация „.

Ученият предупреди за опасността от разпространението на плутоний, който е в басейните на АЕЦ, разположени почти на морското равнище, като силно токсичният плутоний може да остане в атмосферата в продължение на хиляди години.

В случай на най-лошия сценарий, според Farre-Родригес, реакторите може да се взривят, основата им – да се стопи, а излъчването да попадне  в атмосферата в огромни количества. В същото време той счита, че въздействието на емисиите няма да повлияе върху Западна Европа: „Това е малко вероятно.

И макар в такива ситуации да  няма нищо невъзможно, ние сме на  12 000 километра. До Русия, Китай и Тайван радиация може да достигне. В Европа, всичко ще зависи от движението на атмосферните частици, върху които могат да повлияят   редица фактори “ казва още експертът.
Освен това, той вярва, че опасения за замърсени земеделски продукти на европейския пазар не трябва да има.

Източник: El Mundo

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post