сб. апр. 20th, 2024

Полша обжалва решението за строежа на „Северен поток“

Полската страна иска да бъде затрупан  участъка, по който ще минава тръбата, в близост до полското пристанище в морския грунт, пише   Die Welt.

Дебатите около газопровода, чието строителство вече доведе до политически разрив между Германия и други страни, граничещи с Балтийско море, стъпва на правна плоскост, пише авторът на публикацията Герхард Gnauk.

Полските пристанищните власти на Шчечин заведоха съдебно дело срещу разрешението за строежа „Северен поток“, издадено през 2010 г. на Федералната служба по навигация и хидрография на  Германия (BSH). След като делото е отхвърлено поляците правят подобен опит в Хамбург.
Става дума за част от газопровода с дължина от 2,8 морски мили в близост до полските пристанища Шчечин и Швиноуйшце. Полската страна иска да се затрупа тази част на морското дъно, тъй като се предполага,  че ще попречи на навигацията.

В момента  консорциумът „Северен поток“ продължава  строителството на тръбопровода и наскоро направи предложение за изпращането на корабите, посещаващи пристанището встрани от маршрута им за да се заобиколи изграждането на обекта. Според публикацията, ако искът бъде уважен, разрешението за строеж в стария му вид ще бъде признато за незаконно.

Както пише в заключение изданието, процесът е малко вероятно да бъдат завършен  преди края на строителните работи.

Източник: Die Welt

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post