вт. апр. 23rd, 2024

Петролът с прицел на 300 долара за барел

Новият ориентир за цените на петрола – $ 300 за барел. В интервю за „Ройтерс“, това каза бившият министър на петрола на Саудитска Арабия (1962-1986) шейх Ахмед Заки Ямани.

„Котировките може да скочат до 200-300 долара за барел, ако Саудитска Арабия  се изправи пред заплахата от сериозна политическа нестабилност.
Ако нещо се случи в Саудитска Арабия – това  е 200-300 долара за барел „, – каза Yamani, който сега оглавява Центъра за глобални енергийни изследвания в Лондон.

Петролът  вече струва повече от $ 120 за барел.
Фючърсните контракти на смес от сорт Брент с доставка през май нараснаха до 121.29 долара за барел в края на сесията на борсата в Лондон ICE. Това е рекорд от август 2008 година. Инвеститорите са в  паника поради продължаващата битка в Либия на  Муамар Кадафи и бунтовници и сблъсъците на полицията  с демонстрантите в Йемен.

Нервността на пазара се  увеличава и от  стачката на нефтодобивниците в Габон. Държава напълно спря добива (240 000 барела на ден). Работата на Shell и Total   в страната е парализирана. Допълнителна подкрепа на петрола оказва и доларът.

Щатският долара сваля цената си, след като представител на Федералния резерв отхвърли възможността за предстоящо рефинансиране . Допълнителен рисков фактор е и Нигерия, където са насрочени избори през април за парламент, президент и местни власти.

Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка, която изнася около 2.5 млн. барела на ден. Сега заради нападения от страна на „Движението за освобождение на делтата на Нигер“ и други въоръжени групи на  обекти на Chevron, Shell и други петролни компании, износът  на петрол намалява.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post