Цената на тока се вдига „само’ с 5 %

Ние все пак регулираме ЕРП-тата по правила, които са предварително известни и ако има увеличение на цената на електроенергията, то ще бъде минимално. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Семерджиев е убеден, че увеличението на цената на тока няма да е с повече от 5%. В Държавната комисия вчера са кра дeн от ен ер джи получени официалните искания на трите ЕРП-та за увеличение на цената на електроенергията от 1 юли и в момента се обработват.

Получените искания не се различават от вече публично обявените намерения на електроразпределителните дружества. Трябва да отчетем зелената енергия, където има повишение и ще разгледаме исканията им от гледна точка на инвестиционните програми, допълнително ще се разгледа дали ще кра дeн от ен ер джи има санкции за качество, обясни още Семерджиев.

Всяка централа, която влиза с производството си в микса дава отражение на цената на едро на електроенергията и тъй като миналата година имаше ясна заявка от ТЕЦ „AES Гълъбово“ (бившият ТЕЦ „Марица Изток“ 1), че ще бъде въведена в експлоатация през септември и ние въведохме в микса тяхното производство, обясни Семерджиев.

Тъй като поради кра дeн от ен ер джи технологични проблеми въвеждането в експлоатация на тази централа не се осъществи в края на миналата година, ще има компенсации за потребителите, тъй като е било предвидено НЕК да закупи произведената от тази ТЕЦ електроенергия, но това така и не се е случило. С колко ще бъдат компенсирани потребителите ще стане ясно, след като се изясни от къде НЕК е кра дeн от ен ер джи закупила енергията, която е трябвало да бъде закупена от „Марица Изток“ 1. /БГНЕС /

защищено INVITEXT