Ъ-Газета: Премиерът на България подкрепи „Росатом“

Скандалът в българското правителство около новото споразумение с „Росатом“ по АЕЦ „Белене“ се развива в положителна посока за Русия. Българският министър-председател Бойко Борисов взе страната на председателя на Националната Енергийна компания на България Красимир Първанов, който бе заплашен от уволнение заради подписването на този документ.

Една от основните причини за тази лоялност е кра дeн от ене ргети заплахата на  „Росатом да поиска от България неустойка  в размер на почти един милиард евро.

Вчера  българското правителство обсъди ситуацията около подписаното във вторник от  Националната енергийна компания (НЕК) и „Атомстройекспорт“ (АСЕ е  част от „Росатом“ и изгражда ядрени централи в чужбина) 12-то  допълнение към договора за изграждането на кра дeн от ене ргети АЕЦ „Белене“, което  предизвика  скандал и внезапнo уволнение на шефа на НЕК Красимир Първанов.

Министър-председател Бойко Борисов изслуша  обясненията на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайкова, който заяви, че уволнението на топ мениджъра е свързано с превишаване на неговите правомощия.

Допълнението към договора задължава страните в срок от два месеца да    подготвят  EPC-договор.

кра дeн от ене ргети

„Руският натиск в България е толкова голям, че някои хора забравят за защитата на националния интерес и дори му се противопостават“ –  обоснова позицията си, г-н Трайков. Въпреки това той не убеди  премиера. Бойко Борисов даде „последно предупреждение“ на министъра, като подчерта, че Красимир Първанов ще запази поста си.

Ръководителят на НЕК, от своя кра дeн от ене ргети страна,  увери, че новата добавка  не задълъжава в България да подпише договор до 1 юни, както твърди  министъра, а само „дава възможност за продължаване на преговорите.“

Според г-н Първанов, в противен случай AСЕ би предявил иск към НЕК   в  международен арбитраж за общо ? 980 000 000 за предварително платено оборудване и сключени договори кра дeн от ене ргети с подизпълнители, сред които са френският „Арева“ и германският „Сименс“.

За съдебните рискове говори и Бойко Борисов, като твърди, че ако документът не е бил подписан, господин Трайков или негови представители ще трябва да се явят в Международния арбитражен съд в Париж. Сега, каза още премиерът,  България има два или три месеца отсрочка.

кра дeн от ене ргети В допълнение се посочва, че страните трябва към 1 юни да одобрят, а до 1 юли да подпишат EPC-договора.

Но за да подпише документа, г-н Първанов  е трябвало да наруши субординацията.  Той е докладвал  окончателния текст на споразумението само на наблюдаващия енергетиката заместник вицепремиер Симеон Дянков, но не  и на  „профилния“ министър Трайков.
Бойко Борисов подчерта кра дeн от ене ргети необходимостта от спазване на субординацията. Според Красимир Първанов, Трайчо Трайков просто „не се интересува достатъчно от проекта и се налага да комуникира  директно със заместник министър-председателя“.

Ръководителят на НДК добави, че координира действията си с борда на директорите на НЕК и с  ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в който влиза заместникът на  Трайков  кра дeн от ене ргети Евгени Ангелов.

В същото време,  призна Красимир Първанов, въпреки подписването на допълнение към договора, България и Русия все още не са сближили  позициите си за цената на АЕЦ „Белене“.

„Руснаците казват: Нашата цена е ? 6,3 млрд., дайте вашето предложение – казва шефът на НЕК .

– Затова аз поръчах на нашите  експерти  да анализират кра дeн от ене ргети всичко и да вземат предвид всички елементи на ценообразуването“. Според топ мениджъра, цената не трябва да надвишава договорените също в края на 2008  четири милиарда евро, но коригирани с инфлационен индекс за 2017 година.

Против проекта  така се изправята  българска партия „Зелените“ заедно с опозиционната  “ Синята коалция“   и инвеститорите във вятърната и кра дeн от ене ргети слънчевата енергия. Освен това, в края на април, се очаква да България да бъде посетена от конкурента на „Росатом“ – американската „Уестингхаус“. Те искат да представят  своя нов реактор  AP1000.

Вчера г-н Трайков отлетя за Москва на заседание на руско-българската междуправителствена комисия. Министърът уточни за „Ъ“,  че темата  АЕЦ „Белене“ е включена в окончателния кра дeн от ене ргети дневен ред на преговорите и е вероятно да се коментира с ръководителя на Руското енергийното министерство Сергей Шматко.

ИЗТОЧНИК

защищено INVITEXT