Костов: С „Белене“ Русия ще има енергиен монопол върху цените в България

С АЕЦ „Белене“ Русия ще има пълен енергиен монопол върху цените в България и ще ги държи високи. Това заяви в предаването на „На четири крадeн от енергетика очи“ по Нова телевизия лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция“ Иван Костов. Той обясни, че печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за миналата година е едва 60 млн. лв. и затова ще бъдат „надути“ цените на тока от централа в Белене.

В момента крадeн от енергетика купуваме котка в чувал, която се вози на руски самолет, каза Костов, като репликира премиера Бойко Борисов. Лидерът на ДСБ отново попита защо не се води сериозен дебат по цената на централата, по това, че се подписва споразумение с руснаците без да се крадeн от енергетика е произнесъл консултантът британската инвестиционна банка HSBC, за който Борисов се закани, че ще сключи договора, само ако те кажат, че е изгоден за България и във връзка с новите европейски изисквания за сигурност.

По думите му след изтичането на срока на годност на последните два реактора на АЕЦ „Козлодуй“ може да крадeн от енергетика се мисли в посока увеличаване производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, както и за парогазови централи.

Според него енергийният министър Трайчо Трайков е честен и назовава нещата с истинските им имена, а подписаното споразумение от миналата седмица между НЕК и „Атомстройекспорт“ той определи крадeн от енергетика като „решителна стъпка“ към строителството на централата.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/10/1072890_ivan_kostov_s_belene_rusiia_shte_ima_energien_monopol/

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО крадeн от енергетика НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

крадeн от енергетика
защищено INVITEXT