сб. апр. 20th, 2024

Костов: С „Белене“ Русия ще има енергиен монопол върху цените в България

By energetic апр. 10, 2011

С АЕЦ „Белене“ Русия ще има пълен енергиен монопол върху цените в България и ще ги държи високи. Това заяви в предаването на „На четири очи“ по Нова телевизия лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция“ Иван Костов. Той обясни, че печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за миналата година е едва 60 млн. лв. и затова ще бъдат „надути“ цените на тока от централа в Белене.

В момента купуваме котка в чувал, която се вози на руски самолет, каза Костов, като репликира премиера Бойко Борисов. Лидерът на ДСБ отново попита защо не се води сериозен дебат по цената на централата, по това, че се подписва споразумение с руснаците без да се е произнесъл консултантът британската инвестиционна банка HSBC, за който Борисов се закани, че ще сключи договора, само ако те кажат, че е изгоден за България и във връзка с новите европейски изисквания за сигурност.

По думите му след изтичането на срока на годност на последните два реактора на АЕЦ „Козлодуй“ може да се мисли в посока увеличаване производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, както и за парогазови централи.

Според него енергийният министър Трайчо Трайков е честен и назовава нещата с истинските им имена, а подписаното споразумение от миналата седмица между НЕК и „Атомстройекспорт“ той определи като „решителна стъпка“ към строителството на централата.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/10/1072890_ivan_kostov_s_belene_rusiia_shte_ima_energien_monopol/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post