пт. мар. 29th, 2024

Shell България и FullCharger България стартират съвместен конкурс за проект за първи български студентски електромобил

Shell България и FullCharger България официално обявяват конкурс за проект за първи български студентски електромобил със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in), който да вземе участие на финалите на Shell Eco-marathon 2012. Инициативата Shell Eco-marathon е международно студентско състезание за изминаване на възможно най-дълго разстояние с най-малко изразходвана енергия, което има вече 27-годишна успешна история.

В състезанието могат да участват студенти от технически университети и средни технически и транспортни училища от цялата страна. Участниците трябва да разработят проект за електромобил, който да отговаря на условията за участие в Shell Eco-marathon. Проектите ще бъдат оценявани от специално жури, в което ще вземат участие представители на компаниите организатори, представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на неправителствени организации.

Голямата награда на конкурса е финансиране от страна на FullCharger България на реализирането на спечелилия проект за електромобил, който да кандидатства за участие в Shell Eco-marathon Европа 2012 и да представи България в състезателната категория „Електромобили”. Категорията „Електромобили” в Shell Eco-marathon е въведена през 2011 г. след успешно тестване през 2010 г. Отборите могат да избират между широка гама от традиционни и алтернативни видове енергия, за да задвижат своите коли. Автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат да използват бензин, дизел, синтетичен дизел от природен газ, биодизел или етанол. Тези, които се задвижват чрез електромотори, могат да използват водород, слънчева енергия или зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in).

Конкурсът за студентски електромобил е под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и лично на министър Трайчо Трайков. „Правителството активно се ангажира с подкрепа на на производството и навлизането на електромобили в страната. Към Министерството на икономиката вече има експертна група, която проучва възможностите пред тази промишленост. Емисията на вредни газове от тези коли е нула и ще спомогне за опазване на околната среда. Считаме, че подобни конкурси биха насърчили  усилията за създаването на български електромобил, а тестването на проекта в реални условия на международно ниво е значително предимство на инициативата.”, коментира министър Трайков.

„„Ние в Shell вярваме, че има цяла мозайка от решения, които ще подпомогнат справянето с растящите транспортни нужди и прeдизвикателствата свързани с опазването на околната среда. Независимо че в тази мозайка в обозримо бъдеще ще продължат да доминират изкопаемите горива, които трябва да бъдат по-чисти и ефективни, то ние ще станем свидетели на все по-нарастващата роля на нисковъглеродните алтернативи като биогоривата, електричеството, природния газ и водорода. Сред тях се откроява развитието и приложението на електрическите превозни средства, които имат голям потенциал и са обект на внимание както от страна на правителствата, така и на производителите на автомобили. Вярваме, че чрез иновативни решения представени от млади таланти в лицето на студентите участници в Shell Eco-marathon може да се подпомогне това развитие”- заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

“Мисията на FullCharger България е да предостави на крайния потребител надеждна и оптимизирана мрежа от станции за презареждане на батерията на неговия електромобил“, заяви Весела Шаранкова, изпълнителен директор на компанията. “FullCharger България подпомага и насърчава развитието на иновативните технологии и научни разработки за повишаване на качеството на електромобилността. Ние си поставяме важната цел да въвлечем студентите и младите хора при решаване на въпросите за по-чиста природа и опазването на околната среда. Радостни сме, че подкрепяме активно Shell България за успешното развитие на Shell Eco-Marathon”, допълни тя.

Необходимите документи за участие могат да бъдат изтеглени от сайта www.shell.bg. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 16 септември
2011 г., победителят ще бъде обявен в края на месец септември 2011 г.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post