сб. апр. 20th, 2024

AEЦ „Белене“ все по-скъпа за България преди да е построена

By energetic май 20, 2011 #скъпа

България продължава да плаща пари за изграждането на АЕЦ „Белене“, защото е поет такъв ангажимент от миналото правителство. Това обясни по време на парламентарния контрол икономическият министър Трайчо Трайков.

Въпрос за изхарчените по „Белене“ пари му зададе бившият икономически министър Петър Димитров (БСП), който го попита за какво са дадени 296 млн. евро през последните две години, при положение че строителството на централата все още не е сигурно.

„За какво сте изхарчили тези пари, за храна на жабите в блатото ли“, попита Димитров. Така той направи препратка към определението на премиера Бойко Борисов, който преди време нарече  строителната площадка „гьол“.

За последните две години за втората централа край Белене са изхарчени 296 млн. евро, от които 56% са били насочени за изплащане на оборудването на ядрената мощност. Останалите пари са разделени между консултантите по проекта – „Уорли Парсънс“, „Риск инженеринг“, „Делойт“, както и за издръжка на самото предприятие. Петър Димитров заяви, че е „зашеметен“ от размера на средствата, защото не е логично те да бъдат платени, ако проектът се провали.

„Аз се учудвам, че не сте бил зашеметен, когато подопечният ви НЕК е подписал това споразумение. Проектът за изграждане на „Белене“ не стартира с моето ръководство и това не ни освобождава да не изпълняваме поетите от вас ангажименти. Това, което правим, е да защитим в максимална степен интересите на българските граждани“, отговори икономическият министър.

Той припомни, че през 2008 г. правителството на Сергей Станишев е подписало две допълнения със строителя на централата – руската държавна компания „Атомстройекспорт“. Единият документ е допълнение номер 3 за 109 млн. евро. С тези пари е трябвало да бъде подготвена площадката на централата.

По-късно през същата година е подписано и споразумение номер 5, което е на стойност 673 млн. евро. Парите по него са за новото оборудване. В анексът е заложена клауза за увеличаване на цената от 231 млн. евро на базата на българския индекс на инфлацията. Трайков обясни, че това е причината за претенциите на Москва да бъде подписан анекс за цялата централа със заложена същата степен на ескалация.

Икономическият министър допълни, че руската страна взима на сериозно преговорите, които България води за „Белене“. Доказателство за това е, че „българските консултанти и руските пр специалисти са звъняли през нощта на министри и са плащали на медиите“ да описват случай, при който бившият вече зам. министър Марий Косев е бил пренебрегнат по време на преговори.

Така Трайков отговори на изказване от вчера на бившия премиер Сергей Станишев, който разказва случката, при която Косев е бил отхвърлен от руските преговарящи и това е причина за уволнението му. Според Трайков „несериозно отношение“ е имало към предишния кабинет, по чието време Станишев е оставен да чака четири часа пред вратата на премиера Владимир Путин“.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/20/1092836_traikov_produljavame_da_plashtame_za_belene_zashtoto/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post