чт. апр. 18th, 2024

Брюксел иска участие в преговорите за новите ни газови договори с Русия

Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер е предложил на българския икономически министър Трайчо Трайков – Брюксел да има наблюдатели при сключването на газови договори с трети за общността страни. Това става ясно от съобщение на икономическото министерство. Йотингер и Трайков са присъствали на 6-ия Европейски форум за ядрена енергетика в Прага.

„България иска задължително да бъдат обявявани свободни капацитети по газопроводите, които минават през страната“, е заявил икономическият министър Трайчо Трайков по време на срещата. В момента договорът с „Газпром“ ни забранява обявяването на свободните капацитети, като разглежда тези данни като конфиденциална търговска информация, припомнят от икономическото ведомство. 

„Затова сме поставени между чука и наковалнята – от една страна еврокомисията ни заплашва със съд, ако не обявяваме капацитетите, а „Газпром“ ни заплашва със съд, ако го направим“, коментира министър Трайков.

Сред транзитните тръби попадат все още непостроените  „Набуко“ и „Южен поток“, а така също транзитният газопровод от Русия през България за Гърция, Турция и Македония. Въпреки, че крайният срок изтече (30 март) – България все още няма либерализиран пазар на природен газ. Достъп до мрежата има националният доставчик „Булгаргаз“, който заедно с компанията оператор на тръбите – „Булгартрансгаз“ са в един холдинг – Български енергиен холдинг (БЕХ). София е получила разрешение от Брюксел да изпълни критериите на Третия енергиен пакет на ЕС до 30 март 2012 г. До тогава страната ще трябва да освободи напълно пазара си.

Българският министър е обсъдил с Йотингер и равнопоставеното третиране на всички държави по проекта „Южен поток“ в двустранните договори с „Газпром“, като предимство в тях да има европейското право. Очаква се темата да бъде обсъдена на 25 ти май в Брюксел, когато официално ще бъде представен „Южен поток“ в Европейската комисия.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/20/1093406_brjuksel_iska_uchastie_v_pregovorite_za_novite_ni/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post