Сблъсък на газовите държави в Полша

В Полша  излизат на преден план конфликтите на деловите и политическите интереси на САЩ и Русия, пише The Wall Street Journal, като   отбелязва, че полските чиновници все по-открито изразяват оптимизъм   за перспективите за широкомащабно производство на шистов  газ в страната.

„Администрацията  за енергийна информация на  американското министерство на енергетиката обяви през април, че в Полша може да има залежи от тече 5,3 трилиона кубически метра кра дeн от ен ер джи шистов газ, което е повече от това, което страната ще консумира за  повече от 300 години.

Ако производството се окаже икономически рентабилно, зависимостта на Полша от руския  „Газпром“ ще спадне драстично –   пише Марини Крук.

Полският външен министър Радослав Сикорски заяви в сряда, че Полша не се интересува от публични изявления, представящи производството на шистов газ в отрицателна светлина, най-вече с оглед на екологията. кра дeн от ен ер джи Шистовият газ – това е голям шанс за Полша, както   за енергийния сектор, така и за нейната позиция като цяло, каза Сикорски.

„Нека не се плашим, просто ще си свършим работата – допълни той. – Ние трябва да обясним на еколозите и местните жители, какво означава това. Доколкото ми е известно, технологиите се развиват. „

В отговор на въпрос за произхода на негативните мнения за кра дeн от ен ер джи шистовия газ, които репортерът нарече  „черен PR“,  Сикорски отговори. „Познайте сами“.

Специалният пратеник на САЩ за Евразия по въпросите за енергетиката  бе по-директен, отколкото Сикорски, говорейки за това кой не е заинтересован от евентуално откриване на тези ресурси в  Полша.

„Нашите руски приятели се отнасят към това крайно сериозно – каза Ричард Морнингстар. – Не мисля, че те могат да предотвратят добива на шистов газ кра дeн от ен ер джи „. Той добави, че очаква Русия, в крайна сметка, да започне  да разработва  собствените си ресурси от шистов газ.

Източник: The Wall Street Journal

защищено INVITEXT