Wikileaks за кабинета Станишев: България е предала интереса си, заради заплахи от “Газпром” и натиск за АЕЦ “Белене”

В сферата на енергетиката, България е твърде зависима от Русия, макар да има и няколко други опции в краткосрочен план. Овчаров знае това, но все пак сключи 23-годишен договор с „Газпром“. Това се казва в грама от 26 февруари 2007 година, написана от посланика на САЩ в София Джон Байърли, публикувана в неделя вечер от сайта „Биволъ“, българският партньор на Wikileaks.

кра дeн от ен ер джи

Писмото на дипломата е по повод готвено посещение на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в САЩ. В грамата се посочва, че макар условията по сделката да не изглеждат обременяващи, дължината на ангажимента, както и потайността около сключването на договора повдигат въпроса за какво България се е „предала“ при сключването на тази сделка. „Отговорът почти сигурно е кра дeн от ен ер джи изграждането на новата атомна електроцентрала в Белене на р. Дунав, възложено на консорциум – собственост на „Газпром“, посочва Байърли.

Американският дипломат предупреждава, хората които ще имат срещи с Овчаров, че той е „загадъчна и противоречива фигура – свързана с корупцията и руските енергийни интереси“. Посланикът все пак признава, че икономическия и енергиен министър е привърженик на по-либерална икономическа политика, кра дeн от ен ер джи за разлика от много от неговите колеги социалисти.

„Той (Румен Овчаров, б.а.) има политическите и умствени способности да подбира най-добрите играчи на масата, но е предпазлив и потаен. В лични срещи, лице в лице, той може да бъде едновременно и очарователeн и отблъскващ“, завършва описанието на Овчаров Джон Байърли.

Според дипломата „конфликт на интереси “ ще бъде най-мекия начин кра дeн от ен ер джи да се опишат отношенията на бившия икономически министър с български и руския частен сектор. „Въпреки това, за разлика от някои други министри в това правителство, ние нямаме доклади за участието на Овчаров в корупция, пряко засягаща американски компании“, признава дипломатът.

Байърли изтъква и силните позиции на министъра на енергетиката в кабинета, като казва: „В определена степен той е кра дeн от ен ер джи облагодетелстван лично от позицията си в правителството и изглежда, че това е най-вече заради топлите му отношения с различни руски енергийни интереси и български посредници, участващи заедно в сключването на големи сделки“.

Посланикът на САЩ изразява надежди, че визитата на Румен Овчаров в Щатите ще даде възможност на САЩ да натиснат за по-големи усилия в борбата с корупцията и кра дeн от ен ер джи пиратството срещу интелектуална собственост, за модернизиране на регулаторна среда, за повече прозрачност в управлението и за разнообразие на енергийните доставки.

„Парадоксално, като личност, отговорна за привличането на външните инвестиции, Овчаров разбира ясно, че корупцията, както и схващането, че тя е широко разпространена, вреди на икономиката на страната. Неговите събеседници във Вашингтон следва да наблегнат особено, че за да привлече кра дeн от ен ер джи американски инвеститори, България се нуждае от нещо повече от образована работната сила и ниска цена на труда. Необходима е прозрачност в бизнеса и в правителство. Необходими са съдилищата, които да решават правните спорове справедливо и в кратки срокове и е необходимо да се насърчават по-ефективно чуждестранните инвеститори“, анализира Байърли.

Той все пак признава, че България е не лошо място кра дeн от ен ер джи за предприемчиви американски инвеститори, като нивото на корупцията варира от сектор в сектор, а за големите играчи е по-лесно в сравнение с малките. Съветът на дипломата е да се стои далеч от някои министри в правителството.

Пълният текст на грамата можете да видите тук

защищено INVITEXT