пн. апр. 29th, 2024

Строежът на АЕЦ „Белене“ – подробности

By energetic юни 9, 2011

На 7 юни „Атомстройекспорт“ и „«Nukem Technologies» са  подписали допълнение Номер 2 към договора  за извършване на комплексни дейности по проектирането и изграждането на съоръжения за Управление на радиоактивните отпадъци за АЕЦ „Белене“.

Документът е подписан от вицепрезидента на „Атомстройекспорт“ и ръководител на Управлението по строителството на АЕЦ в България Генадий Тепкян и изпълнителния директор на «Nukem Technologies» Улф Къчър, съобщава  atomic-energy.ru.

„Ние подписаха допълнително споразумение към договора, което се отнася до разработката на работна документация – казва Tепкян.

– Надяваме се, че този документ ще бъде разработен в срок и с необходимото качество. Той отбеляза също, че всички инсталации трябва да са готови до физическия пуск на АЕЦ „Белене“. «Nukem Technologies» е нашият главен изпълнител за разработване на технологии за обработка на течни и твърди радиоактивни отпадъци „- каза още Г. Teпкян.

Според У. Къчър, всички инсталации ще бъдат разположени на площадката на централата, включително инсталирането на установката за  плазмено изгаряне. Всички тези комплекси са разработени от  «Nukem Technologies».  Стойността на договора не бе разкрита.

В отговор на въпрос  Teпкян нарече малко вероятна възможността за използване на инсталациите за обработка на радиоактивни отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“,   с оглед на отдалечеността на двете електростанции.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post